Bytning
Som lejer i en almen bolig har du ret til at bytte din bolig med en anden, som også bor til leje. Det gælder både, hvis du ønsker at bytte med en lejer fra en almen boligorganisation og fra en privat udlejningsejendom. Derimod kan du ikke bytte med ejere af en privat andelsbolig eller en ejerbolig.
Boligorganisationen kan sætte sig imod bytningen:
Ved intern bytning:
-Lejerne skal have boet i sin bolig i mindst 3 år
Ved ekstern bytning:
-Lejer skal have boet i sin bolig i mindst 3 år
For både intern og ekstern bytning gælder følgende:
-Hvis bytningen betyder, at der kommer til at bo flere end en person pr. beboelsesrum.
-Eller hvis boligorganisationen i øvrigt har rimelig grund til at modsætte sig den pågældende bytning (for eksempel ved økonomisk udeståender).
Spørg din boligorganisation om disse regler, da boligorganisationen kan have besluttet lempeligere krav.
Er den ene bolig, som indgår i bytningen, en ungdomsbolig eller en ældrebolig, vil det kræve en henvisning fra kommunen.
Derudover stilles der ved bytning ingen særlig krav til husstandens størrelse eller sammensætning som ved almindelig udlejning.
Bytter du dig til en bolig i en almen andelsboligforening, så skal du melde dig ind i foreningen og betale et medlemsgebyr, når du overtager boligen.
Ved bytte skal begge boliger opsiges, og reglerne om istandsættelse ved fraflytning er de samme som ved almindelig fraflytning.
Hvis du omgår reglerne for bytte, har boligorganisationen ret til efter advarsel at ophæve lejeaftalen.
Hvorfor bytte?
Boligbytte er en ideel løsning, når to familier eller husstande er enige om, at de begge ved bytningen kan få en bolig, der passer bedre til deres aktuelle og fremtidige behov.
Der er flere fordele ved at benytte bytteretten:
-Man kan få en bolig, der passer bedre til ens behov
-Man skal ikke først stå som ansøger på en venteliste
-Man skal ikke opfylde de generelle krav til husstandens størrelse som ved almindelig udlejning.
Database for boligbytte
På www.bl.dk har Boligselskabernes Landsforening en database (under menupunktet >din bolig< og videre under >Byt bolig<) med tilbud om boligbytte. Her kan du gratis oprette dit eget byttetilbud og se andre lejeres byttetilbud. Finder du en bolig, som du gerne vil bytte med, tager du selv kontakt til den anden lejer. Boligtilbuddene bliver stående i databasen i tre måneder, hvorefter du automatisk bliver slettet.
Ved uenighed
Hvis du og boligorganisationen bliver uenige om, hvorvidt du opfylder betingelserne for at bytte, kan du få sagen behandlet af Beboerklagenævnet i kommunen.
Disse regler er taget fra Boligselskabernes Landsforening.
Yderligere spørgsmål rettes til Beboerservice.
Opdateret 09-07-2019